skip to Main Content
ZOUT VEROORZAAKT EEN GEBOUW NAAR KRUISBAAR

ZOUT VEROORZAAKT EEN GEBOUW NAAR KRUISBAAR

Het is niet nodig dat alleen overstroming de factor is die uw gebouw kan vernietigen. Ophoping van vocht en zouten kan na verloop van tijd ook leiden tot de vernietiging van uw structuur. ‘Weathering’, ook wel zoutbeschadigingseffecten, metselwerk zoals kalksteen, zandsteen, beton en bakstenen. Zoutkristallen worden verantwoordelijk gehouden voor gebouwen die tekenen van veroudering vertonen. Historisch belangrijke gebouwen zoals de Piramides van Egypte, de Cambodjaanse Angkor-tempels, de Marbles of the Grecian-monumenten, de Jordaanse rots van Petra, enz., Lijden aan het probleem veroorzaakt door zoutkristallisatie.

Bouwen aan een strand in de buurt heeft te maken met een soortgelijk probleem als het zoute water dat regelmatig in het gebouw spuit, en natuurlijke opwarming door de zon en de afkoeling van de wind zorgen ervoor dat het vocht diep in het gebouw sijpelt. Als het niet wordt behandeld, leidt dit ertoe dat de structuur uiteindelijk zijn kracht verliest en in de loop van de tijd afbrokkelt.

Sommige bouwmaterialen bevatten ook zouten

Materialen die betrokken zijn bij het maken van het gebouw bevatten ook zouten. Bouwmaterialen zoals cement worden altijd geïnfiltreerd met calciumsulfaten en alkali- sulfaten die natuurlijke zouten zijn. Gemineraliseerd water onder de grond kan doordringen in poreus metselwerk via capillaire kracht die uiteindelijk de fundering zelf verslijt. Een zwakke basis leidt uiteindelijk tot de val van de structuur.

Onderzoek uitgevoerd

Er is onderzoek gedaan naar de destructiviteit van het zout in het gebouw. Een kalksteen werd geplaatst en kreeg een natriumsulfaatbad waardoor de oplossing in de kalksteen kon doordringen. Vervolgens werd de steen gedroogd bij hoge temperaturen voordat hij opnieuw op zout water in een lagere temperatuur werd geplaatst. Deze constante verwarming op hoog vuur en drogen zorgde ervoor dat het zout meer diep in de steen sijpelde. De wetenschapper verzamelde een grote hoeveelheid zout in de kalksteen en creëerde een oververzadigd zout.

Conclusie van het resultaat

De wetenschapper bewees dat hoe hoger de zoutverzadiging, hoe groter het destructieve potentieel van het zout. Temperaturen speelden ook een belangrijke rol. De wetenschapper concludeerde dat in de echte wereld als een gebouw werd blootgesteld aan zoutverstuivingen, de zouten vocht kunnen vormen en zich uiteindelijk in het gebouw kunnen ophopen met behulp van omgevingsfactoren zoals zonlicht en winden. De constante verwarming en koeling zorgde ervoor dat de zouten kristalliseerden en ook vloeibaar werden. Hierdoor zullen de zouten oververzadigd raken en uiteindelijk de kracht van elke steen uitzuigen wanneer ze onbehandeld blijven. Dit oververzadigde zout heeft de potentie om het gebouw van binnenuit te vernietigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *